
Jak czyścić szkło?
Data publikacji: 2024-11-24 11:37:52 | ID: 6584bf8805e88 |
Szkło powinno być wymyte dokładnie, bowiem osad czy niedomycie zniechęca do delektowania się nawet najwspanialszym kawy. Przestrzegając pewnych zasad na temat mycia szklanych naczyń jesteśmy w stanie być wzorowymi paniami domu.
Naczynia szklane nie są trudne do wymycia
Warto to robić zaraz po ich użyciu w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Kolejnym krokiem jest ich dokładne opłukanie, tym razem chłodną wodą a następnie wytarcie ich suchą ściereczką. Pozostawienie naczyń do wyschnięcia samoistnie może spowodować, iż na ich ściankach powstaną zacieki w postaci białych plamek. Wygląda to niezbyt estetycznie i nieefektownie, dlatego lepiej praktykować wycieranie naczyń tuż po ich umyciu. Naczynia myjemy ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń.
Wskazówki, które ułatwią nam prace w kuchni:
Osad po kawie i herbacie jest dość często spotkanym zjawiskiem na kubkach czy szklankach. Aby go usunąć wystarczy wrzucić do brudnego naczynia kilka kostek lodu, następnie intensywnie wstrząsnąć. Dzięki tej czynności ścianki naczynia nie zostaną porysowane, za to będą czyste. Innym sposobem na pozbycie się osadu jest wykorzystanie podczas mycia soli kuchennej.
Zdarza się często, że po długim użyciu wazonu wytwarza się na jego ściankach trudny do usunięcia osad. Sprawa ta komplikuje się zwłaszcza wtedy, gdy naczynie jest bardzo wąskie. Sposobem na wyczyszczenie takiego osadu jest wykorzystanie skorupek jaj. Należy je rozkruszyć i wrzucić do naczynia, następnie zalać gorącą wodą z dodatkiem octu. Teraz należy wstrząsać naczyniem tak długo, aż osad zejdzie. Zamiennikiem skorupek jaj są ziarenka ryżu, tu wystarczy zaledwie jedna łyżka.
W domach, gdzie z kranów leci twarda woda nie trudno o osad na naczyniach. Jeśli zatem jest ono bardzo zabrudzone wystarczy zalać je mieszanką wody z octem w równych proporcjach, pozostawić na kilka godzin a następnie umyć ciepłą wodą z mydłem. Szklanki do piwa należy myć wyłącznie ciepłą wodą, bez użycia detergentów, które hamują tworzenie się piany na piwie.
W wielu szafkach kuchennych szklanki przetrzymywane są jedna w drugiej, co często przyczynia się do trudności ich wyciągnięcia. Nie warto robić nic na siłę, by nie uszkodzić naczyń. Lepszym rozwiązaniem jest wlanie do dolnej szklanki ciepłej a do górnej zimnej wody. Aby uniknąć pęknięcia naczynia, do, którego zostaje włożone gorące danie, należy ustawić je na wilgotnej ściereczce lub przemyć jego wnętrze chłodną wodą.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |