Korzyści w zastosowaniu pyłku pszczelego w codziennej diecie

Korzyści w zastosowaniu pyłku pszczelego w codziennej diecie

Data publikacji: ID: 6584bf8820541

Pyłek pszczeli zawiera wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, dzięki czemu jest niesamowicie zdrowy. Badania powiązały pyłek pszczeli i jego związki z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zmniejszenie stanu zapalnego, a, także poprawa odporności, objawy menopauzy i gojenie się ran. Jednak większość dowodów dotyczących pyłku pszczelego i jego składników pochodzi z probówek i badań na zwierzętach. Potrzeba więcej badań na ludziach, aby wyjaśnić korzyści zdrowotne. Podsumowując, pyłek pszczeli jest doskonałym dodatkiem do diety i można go łatwo kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub u lokalnego pszczelarza.

Jest bezpieczny dla większości ludzi i łatwy do dodania do diety

Pyłek pszczeli występuje w postaci granulatu lub suplementu i jest bezpieczny dla większości ludzi. Granulki można dodawać do ulubionych potraw, takich jak śniadanie lub koktajle. Jednak osoby z alergią na pyłki lub użądlenia pszczół powinny unikać produktów pyłkowych, ponieważ mogą one powodować objawy, takie jak świąd, obrzęk, duszność lub anafilaksja. Kobiety w ciąży lub karmiące powinny unikać pyłków pszczelich, ponieważ brakuje dowodów na to, że są one całkowicie bezpieczne dla niemowląt.

Poprawia metabolizm i przyswajanie składników odżywczych

Niektóre dowody sugerują, że pyłek pszczeli poprawia wykorzystanie składników odżywczych przez organizm. Na przykład szczury z niedoborem żelaza wchłonęły o 66% więcej żelaza po dodaniu do ich diety pyłku. Ten wzrost prawdopodobnie wynika z faktu, że pyłek zawiera witaminę C i bioflawonoidy, które zwiększają wchłanianie żelaza.

Ponadto zdrowe szczury karmione pyłkiem kwiatowym wchłaniały więcej wapnia i fosforu z pożywienia. Pyłek zawiera wysokiej jakości białka i aminokwasy, które mogą wspomagać takie wchłanianie. Inne badania na zwierzętach wykazały, że pyłek pszczeli może poprawić wzrost mięśni i przyspieszyć metabolizm.

Łagodzi objawy menopauzy

Menopauzie, która oznacza ustanie miesiączki u kobiet, często towarzyszą nieprzyjemne objawy, takie jak uderzenia gorąca, nocne poty, zmiany nastroju i zaburzenia snu. Badania pokazują, że pyłek pszczeli złagodzi kilka objawów menopauzy. W jednym badaniu 71% kobiet uznało, że ich objawy menopauzy uległy poprawie podczas przyjmowania pyłku pszczelego.

W innym badaniu 65% kobiet przyjmujących suplementy z pyłkami miało mniej uderzeń gorąca. Kobiety te wskazały również na inne ulepszenia zdrowotne, takie jak lepszy sen, zmniejszona drażliwość, mniejszy ból stawów oraz lepszy nastrój i energia. Co więcej, trzymiesięczne badanie wykazało, że kobiety przyjmujące suplementy z pyłkiem pszczelim miały znacznie mniej objawów menopauzy. Ponadto suplementy te pomogły obniżyć „zły” cholesterol i podnieść „dobry” cholesterol.

Ma właściwości przeciwnowotworowe

Pyłek pszczeli może mieć zastosowanie w leczeniu i zapobieganiu nowotworom, które występują, gdy komórki rozmnażają się nieprawidłowo. Badania w probówkach wykazały, że wyciągi z pyłku pszczelego hamują wzrost guza i stymulują apoptozę - zaprogramowaną śmierć komórek - w raku prostaty, okrężnicy i białaczce. Pyłek pszczeli z czystka (Cistus incanus) i wierzby białej (Salix alba) może mieć właściwości antyestrogenowe, co może obniżyć ryzyko raka piersi, prostaty i macicy. Potrzeba jednak więcej badań na ludziach.

Zawiera kilka związków o właściwościach przeciwzapalnych

Pyłek pszczeli był tradycyjnie stosowany w celu zmniejszenia stanu zapalnego i obrzęku. Badania na zwierzętach wykazały, że wyciąg z pyłku pszczelego zmniejszył obrzęk łap szczurów o 75%. W rzeczywistości jego działanie przeciwzapalne porównano z kilkoma niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi, takimi jak analgin i naproksen.

Pyłek pszczeli zawiera kilka związków, które mogą zmniejszyć stan zapalny i obrzęki, w tym przeciwutleniacz kwercetyny, która zmniejsza produkcję zapalnych kwasów tłuszczowych omega - 6, takich jak kwas arachidonowy. Co więcej, związki roślinne zawarte w pyłku pszczelim mogą hamować procesy biologiczne stymulujące produkcję hormonów zapalnych, takich jak czynnik martwicy nowotworu.

Pomaga uniknąć chorób, zwiększając odporność i zabijając bakterie

Pyłek pszczeli wzmocnia układ odpornościowy, pomagając uniknąć chorób i niepożądanych reakcji. Po pierwsze, badania wykazały, że zmniejsza nasilenie alergii. W jednym badaniu wykazano, że pyłek pszczeli znacznie zmniejsza aktywację komórek tucznych. Komórki tuczne po aktywacji uwalniają substancje chemiczne, które wywołują reakcję alergiczną.

Ponadto kilka badań w probówkach potwierdziło, że pyłek pszczeli ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Stwierdzono, że wyciąg z pyłku pszczelego zabija potencjalnie szkodliwe bakterie, takie jak E. Coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, a, także te, które powodują infekcje gronkowcem.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close