
Jak dochodzi do powstania kaca?
Data publikacji: 2025-01-25 04:13:43 | ID: 6584bf88136e0 |
Jak powstaje kac? Najprostszą odpowiedzią na to pytanie byłoby stwierdzenie, że do kaca dochodzi na skutek wypicia alkoholu. Przyjrzyjmy się jednak sprawie nieco głębiej. Wątroba wytwarza enzymy, które w kontakcie z alkoholem przeobrażają się w kwas octowy i aldehyd octowy. Aldehyd octowy wywołuje wzrost ciśnienia i przyspieszenie tętna, wobec czego twarz i szyja robią się czerwone, odczuwamy mdłości, robi się nam ciepło.
Kwas octowy wpływa niekorzystnie na stan żołądka. Do tej pory nie udało się wynaleźć skutecznego lekarstwa na kaca, bowiem nie odkryto jeszcze substancji, która zwalczyłaby powstałe toksyny. Istnieje jednak kilka, dość skutecznych, sposobów, które pozwolą stanąć na nogi po wypiciu zbyt dużej ilości alkoholu.
Przed piciem
Ci, którzy z kacem mieli już do czynienia nie raz wiedzą, że organizm do picia należy odpowiednio przygotować. Ważne jest zatem zastosowanie się do kilku cennych wskazówek. Oto niektóre z nich: Przed wyruszeniem na alkoholową imprezę warto się wyspać, bowiem zmęczenie sprawia, że alkohol jest w stanie szybciej nas zmęczyć. Warto, także dobrze się najeść, co spowolni proces wchłaniania alkoholu.
Najlepiej zabezpieczą nas potrawy tłuste, bowiem tłuszcz chroni ściany żołądka i dwunastnicy spowalniając przenikanie alkoholu do krwiobiegu. Każdy chyba doskonale wie, że mieszanie trunków nie jest świetnym rozwiązaniem, wobec czego zaplanujmy picie jednego rodzaju alkoholu i trzymajmy się tego postanowienia przez całą noc.
W przypadku palaczy, warto ograniczyć ilość papierosów, bowiem nikotyna pobudza zatrucie alkoholowe. Przed wyruszeniem na imprezę warto też pomyśleć o dniu kolejnym. Organizm domagać się będzie witaminy C, dlatego wskazane jest ugotowanie kwaśnej zupy: ogórkowej, żurku czy kapuśniaka.
Jak pić, by się nie upić
Oczywiście, duża ilość alkoholu sprawia, że kolejny dzień nie należy do łatwych. Istnieje jednak kilka wskazówek dotyczących tego, jak pić, by trunki nie uderzyły do głowy. Oto one: jedną z najważniejszych zasad jest to, by alkoholi ze sobą nie mieszać. Znacznie lepiej na samopoczucie pijących wpływają mocne i czyste alkohole, które zawierają mniejszą ilość metanolu, aniżeli ciężkie, gatunkowe trunki.
Ważne jest także, by pijąc, robić sobie przerwy, najlepiej, dwudziesto -, trzydziestominutowe, bo właśnie tyle czasu organizm potrzebuje do wchłonięcia porcji alkoholu. Czas ten warto wykorzystać na wypicie szklanki niegazowanej wody mineralnej, przy czym odradza się popijanie trunków napojami gazowanymi i sztucznie barwionymi. Pijąc, alkoholu nie należy trzymać w ustach, bowiem daje to efekt zbliżony do picia trunku przez słomkę. Alkohol omija wątrobę i trafia prosto do głowy, w, której zaczyna szybko wirować i szumieć.
Przed położeniem się spać warto wypić około pół litra niegazowanej wody mineralnej, dzięki czemu unikniemy porannej suchości w ustach. Zapobiegawczo połknąć można też witaminę C, aspirynę lub tabletkę przeciwbólową. Warto też uchylić okno, by świeże powietrze miało możliwość wniknięcia do pokoju, w, którym śpimy.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
library_books Skuteczna dieta odchudzająca » | |
library_books Alergia, która mija w dni wolne od pracy » | |
library_books Jakie zioła pomogą w uspokojeniu się? » |