
Smaczna, zdrowa i do tego efektowna jeżyna
Data publikacji: 2024-12-24 14:26:19 | ID: 6584bf8846cc2 |
Owoce jeżyny kojarzą się z lasem, pewną dzikością obszarów, na, których rośnie sporo gatunków tego krzewu. Znana jest też pod innymi nazwami takimi jak ostrężyna czy ożyna. Jagody przypominają malinę, ale mają ciemny, prawie czarny lub niebieskawy kolor. Są słodkie i mają piękny, zachęcający zapach.
Właściwości lecznicze owoców jeżyny
To, że poza smakiem jeżyna oferuje też sporo właściwości leczniczych, odkryto jeszcze w zamierzchłych czasach. Pewne utrudnienie mogły stanowić kolce na pędach, ale najwyraźniej ta naturalna przeszkoda nikogo nie zatrzymała. Z owoców jeżyny robiono soki i nalewki, traktując je głównie jako lekarstwo na infekcje układu oddechowego oraz pokarmowego.
Na uwagę zasługuje duża ilość wartościowych substancji, które zawierają te ciemne owoce. Mogą zaoferować mnóstwo witaminy C, kwas elagowy oraz garbniki. Dzięki ich obecności przetwory z jeżyny uzupełniają szereg możliwych niedoborów w organizmie, pomagają wyregulować gospodarkę hormonalną, a nawet wzmocnić odporność.
Wykorzystanie jeżyny na co dzień
Częste spożywanie świeżych jagód czy też picie soku z jeżyn wykazuje skuteczność w profilaktyce różnych nowotworów. Można pomyśleć o jeżynach również w przypadku problemów z trawieniem, układem krążenia czy chorobach sercowych. Wzmacniające i stabilizujące działanie jeżyn jest na tyle silne, że warto na stałe wprowadzić te owoce do jadłospisu.
Nie tylko owoce
Poza owocami jeżyny, cenionym surowcem zielarskim są również jej liście. Można je ususzyć i wykorzystać do sporządzania odwaru, który wpływa korzystnie na gospodarkę hormonalną. Ta właściwość będzie szczególnie istotna np. W okresie menopauzy, w ciąży (ale warto uzgodnić to z lekarzem).
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
library_books Czym zastąpić jajka? » | |
library_books Jak dbać o stopy wiosną? » | |
library_books Ortezy i wkładki: kiedy są potrzebne i jak pomagają. » |