Wartościowe kiszonki z własnych plonów

Wartościowe kiszonki z własnych plonów

Data publikacji: ID: 6584bf88949ff

Zebrane plony mogą posłużyć do wielu celów. Część może być sprzedana, część wykorzystana od razu, część zamrożona… Można, także zrobić przetwory, które zabezpieczą warzywa i owoce przed zepsuciem i nadadzą im innego smaku. Jednym z rodzajów przetworów są kiszonki. Są one bardzo zdrowe, zawierają mnóstwo witamin i innych składników odżywczych.

Dlaczego warto robić kiszonki?

Zrobienie kiszonki jest raczej proste i pozwala zachować walory zdrowotne różnych wartościowych warzyw, m. In. Ogórków, buraków, kapusty, marchewki itd. Możliwe jest również łączenie ich ze sobą w częściach lub w całości. Smak staje się nieco inny w wyniku zachodzącej fermentacji i dodanych przypraw. Dla wielu osób jest to okazja do wykorzystania swoich ulubionych przypraw, dzięki czemu są jeszcze lepsze.

Kiszonki same w sobie są bardzo wartościowe z uwagi na wspomniany proces fermentacji. W trakcie jego trwania dochodzi do powstania kultur bakterii korzystnych dla poprawnego działania układu pokarmowego. Poza tym, przetwory te zawierają witaminy oraz minerały takie jak potas, fosfor i magnez, a, także żelazo. Podczas kiszenia zachowuje się wiele z oryginalnego składu poszczególnych warzyw.

Co zrobić, by kiszonki były jeszcze lepsze?

Chyba każda pani domu ma własny przepis na kiszonki, chociaż ogólna receptura jest wszędzie podobna. Trwałość przetworom zapewnia odpowiednia zalewa, czyli wrzący roztwór wody z solą w proporcjach 1:1. Do zalewy dodaje się przyprawy do smaku. Najpopularniejsze to gorczyca, kminek, czosnek czy też cząber.

Dobrze sprawdza się robienie kiszonek łączonych, np. Sałatek z pokrojonych warzyw w zalewie. Można łączyć np. Cebulę z ogórkiem, cukinię z czosnkiem, buraki z czosnkiem itd. Możliwości jest bardzo dużo, co otwiera drogę do eksperymentowania ze smakiem. Warto pamiętać o właściwym przechowywaniu przetworów – odpowiednia będzie piwniczka lub spiżarka.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close